antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Biserica „Nașterii Maicii Domnului”

 

Situată în centrul orașului (în bucla largă numită Gârla Hotarului), în vecinătatea teatrului municipal, biserica Nașterea Maicii Domnului" constituie o ctitorie care datează din 1783; considerată a fi un proiect comun al breslașilor locali (săpunari, lumânărari, cojocari și blănari). Printre principalii finațatori breslași se numără: Dima Săpunaru, Ioniță Blănaru, Ioniță Margos și preotul Gheorghe Gârlești.

Clădirea în sine a fost cuprinsă în harta Statului Major austriac realizată în timpul războiului ruso-austro-turc  din 1786-1789.

Structural este construită pe temelie din piatră și zidărie portantă. Prezintă stilul triconc, cu pridvor inițial deschis, cu arcaturi în trilob, susținute de stâlpi din zidărie. Decorația fațadelor: brâul din două rânduri de cărămizi așezate pe colț, separate de un tor rotunjit, puternic profilat, care înconjoară biserica deasupra ferestrelor. Interiorul este acoperit de bolți semisferice ce se sprijină pe pandantive și arce." (Patrimoniul Cultural Național construit din Județul Vrancea – Muzeul Vrancei)