antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Будинок Крістаке Соломон

 

Будова споруджена в румунському стилі архітектурної школи Іон Мінку і Петре Антонеску, уписуючись у категорію міських будинків, специфічних XX ст. Будинок, який сьогодні знаходиться в районі вокзалу, був споруджений на замовлення родини Крістаке Соломона, як житловий будинок.

Структурно «будівля належить до типу одноповерхового будинку з мансардою, зі звичайною будівною системою: камінний фундамент, муровані стіни, дерев'яний дах та обрамлення. Головний фасад відзначається входом з трьома сходами, який продовжується вестибюлем через двопільні двері. Будова має прямокутний план. Як на першому, так і на другому поверсі кімнати розташовані вздовж центрального коридору. Сходи, які піднімаються на другий поверх, зроблені з дерева. Також, головний фасад будинку відзначається ризалітом з входом, який охоплює і другий поверх, що являє собою трикутний фронтон з дверима на осі та маленьким балконом з перилами. Вікно обрамлене двома колонами з композитною капітеллю, що підпирає поступову напівциркулярну аркаду. Вікна вміщені в кадрах плоского профілю. Покрівля множинна, покриваючи незалежно кожний об'єм. Також мансардні вікна у формі напівциркулярної аркади». (Національна Культурна Спадщина побудов повіту Вранча – Музей Вранчі)

В 1950 році будинок був націоналізований та відведений в адміністрування ППКЖГ (Повітове підприємство комунального і житлового господарювання) з Фокшань, яке здало його в оренду Управлінню праці та соціального захисту до 1992 року. Зараз у будинку функціонує Банк R.I.B.