antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Ліцей «Уніря»

 

На підставі Постанови 26512/10 серпня 1865 р. були закладені основи першої гімназійної школи, яка офіційно відкриває свої двері 7 січня 1866 р. під іменем правителя Александру Йоан Куза. Пізніше, з політичних причин, гімназія змушена прийняти назву «Уніря», ставши в 1885 р. ліцеєм «Уніря»

Являючись шкільною будівлею кінця ХІХ ст. із класичною архітектурою та традиційними елементами румунського стилю. Ліцей «Уніря» займає колишній сад монастиря «Св. Іоанна». Костянтин Бикояну був архітектор, який відповідав за будівництво, його робота була завершена в 1899 році.

Структурно «будинок уписується в ряд двоповерхових шкільних будівель, із планом площі у форми U. Основний корпусу, розміщений у центрі, підкреслює невеликий ризаліт із входом, відзначений двома колонами з оздобленим тимпаном. Фасади являють сильно профільований пояс демаркації першому поверсі. Зовнішня частина з виглядом цегли, ритмована вікнами. Дах побудований у румунському стилі» (Національна Культурна Спадщина побудов повіту Вранча – Музей Вранчі)

На протязі часу головна будівля зазнала безліч змін і доповнень, у тому числі: розширення правого крила з ще вісім залів і лабораторій (1936- 1937), шкільна бібліотека (побудована в 1876 році) є відкритим для громадськості (1900-1911 рр.), в 1928 році за ініціативою професора Александра Арбури два класи ліцею були перетворені в етнографічний музеї.

На протязі тривалого існування, ліцей «Уніря» був справжнім центром культури та освіти, між випускникам цього ліцею багато видатних особистостей місцевої та національної культури, у тому числі: архітектор Анґел Саліні, архітектор Іон Мінку, письменник і дипломат Дуйлю Замфіреску, С. Мегедінць, Костянтин К. ДЖуреску, Думітру Ф. Каян, географ Сіміон Мегедінць, хімік Георге Г. Лонджінеску, історик Іон Нестор т.д.

Ураховуючи тривалу традицію, Ліцей «Уніря» як і раніше залишається важливим центром для підготовки громадськості в місті Фокшань, будучи важливим місцем обумовленим гоноровою  традицію в навчанні, а також  важливим «озброєнням середньовічного рицаря»Â  для блискучих учнів, які тут навчались.